Direktlänk till inlägg 15 december 2014

39-52

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:58

  1. 39

    Studie vid universitetet i Alexandria. Uppgifter om mobiltelefonanvändare och deras medicinska historik, mönstret gällande mobiltelefonanvändningen och möjliga fysiskt skadliga hälsouttryck sammanknutna med mobiltelefonanvändning samlades in

 

Cellular Phones: are they detrimental?-Mobiltelefoner är de skadliga?
studien är publicerad i J Egypt public Health Assoc. 2004. Den är skriven av OE Salama, RM och RM Abou El Naga 

 

De skriver i sin sammanfattning: Frågan om möjliga hälsoeffekter från mobiltelefoner är något som finns som en levande form i människors tankar, då det ökande antalet användare av mobiltelefoner det senaste årtiondet har ökat människors exponering för elektromagnetiska fält.

Konsekvenserna för människors hälsa från långtidsanvändning av mobiltelefoner är inte kända i detalj men tillgängliga data visar på utveckling av ospecifierade irriterande symptom från akut exponering för mobiltelefonstrålning. I ett försök att bestämma hur förekomsten av sådana mobiltelefonsammankopplade hälsoyttringar och faktorer som påverkade deras förekomst genomfördes en tvärsnittssstudie vid fem slumpvis utvalda fakulteter på universitetet i Alexandria.

300 personer bestående av lärare, studenter och läs- och skrivkunniga anställda deltog. De var jämnt fördelade och slumpvis utvalda bland de fem fakulteterna. Uppgifter om mobiltelefonanvändare och deras medicinska historik, mönstret gällande mobiltelefonanvändningen och möjliga fysiskt skadliga hälsouttryck sammanknutna med mobiltelefonanvändning samlades in.

 

Resultatet visade en förekomst av mobiltelefonanvändning på 68%. Nära tre fjärdedelar av mobiltelefonanvändarna – 72, 5 % hade klagomål gällande sin hälsa.
De led av huvudvärk (43%), värk i öronen (38,3%), trötthetskänsla (31,6 %), sömstörning (29, 5 %), koncentrationssvårigheter (28,5 %) och en brännande känsla i ansiktet (19, 2%). Både univariate och multivariate analys var följdriktig gällande slutsatserna.

 

Symptomatiska användare visade sig ha signifikant större frekvens gällande antal samtal per dag. De hade också längre samtalstider och en totalt sett längre varaktighet gällande mobiltelefonanvändningen än de användare som inte hade några symptom.


Gällande huvudvärk var både samtalstid och frekvensen gällande samtal per dag signifikanta faktorer gällande förutsägbarheten för förekomsten av huvudvärk. Chitvå-test visade värden på 18.208 och ett p-värde på 0,0001. För öronvärk var både samtalstiderna och tiden gällande ägande av telefonen signifikanta förutsägbara faktorer - X 2=16,996, P=0,0002. Trötthetskänsla var signifikant påverkad av både samtalstid och åldern hos användaren för det var X 2= 24, 214 och p=0,0000. Brännande känslor påverkades endast av antalet samtal av frekvensen av samtal per dag för de brännande känslorna var X 2= 5,360 och p= 0,020.

 

I enlighet med det 95 procentiga konfidensintervallet, gällande frekvensen och varaktigheten hos samtalen, rekommenderar forskarna i sin studie att inte öka samtalstiderna mer än fyra minuter. Den andra rekommendationen de ger är att begränsa sig till mindre än sju samtal per dag med en total varaktighet gällande exponering mindre än 22 minuter per dag.

 

 

40 Resultatet visade att de flesta av personerna – 83,7 %, som ingick i studien hade viss kännedom om de allvarliga effekterna som mobiltelefonanvändning gav upphov till.

Adverse effects of excessive mobile phone use – Allvarliga effekter framkallade av överdriven mobiltelefonanvändning.

Artikeln är publicerad i International Journal of Occupational medicine and Environmental Health 2008. Studien är utförd av M Mujahid Khan vid King Saud University, Riyadh och King Khalid University Hospital, Department of Anatomy, College of Medicine.

 

Han skriver: Forskningsfynd visar på att användning av mobiltelefoner kan medföra ett antal symptom liksom huvudvärk, försämrad koncentration, försämrat minne och trötthet. Den aktuella studien var utformad för att undersöka om ohälsosymptom som rapporterats av unga människor kan kopplas samman med användningen av mobiltelefoner. Syftet var också att analysera dess påverkan på hälsa och utveckling hos medicinstuderande.

 

Frågeformuläret utformades specifikt för den här studien och innehöll punkter beträffande hälsotillstånd och klagomål gällande hälsan liksom frekvensen gällande mobiltelefonanvändningen. Svarsfrekvensen var 86,6 %. Det var 286 av 330 formulär som slutfördes. 73, 77 % var män och 26,22 % var kvinnor. Resultatet visade att de flesta av personerna – 83,7 %, som ingick i studien hade viss kännedom om de allvarliga effekterna som mobiltelefonanvändning gav upphov till. 76, 92% av studenterna bar en mobiltelefon och 23, 08% bar mer än en telefon. 55,94 % av deltagarna rapporterade en genomsnittlig mobiltelefonanvändning på mindre än 30 minuter.

 

27,97 % av deltagarna rapporterade en mobiltelefonanvändning som omfattade 30-60 minuter. 11,53 % rapporterade en användning omfattande 60-90 minuter och 4,54 % en användning omfattande mer än 90 minuter. 16,08 % av studenterna hade klagomål gällande huvudvärk och 24, 48 % gällande trötthet. Försämrad koncentrationsförmåga rapporterades av 32,27 % av de som svarade. Minnesstörningar rapporterades av 40,5 %.

 

Sömnlöshet rapporterades av 38,8 %. Hörselproblem rapporterades av 23, 07 %. Ansiktseksem rapporterades av 16,78 %. Hettande känslor inom auricle och bakom och omkring örat rapporterades av 28,32 %. Av 286 personer som deltog i studien var det 44,4 % som kopplade sina symptom till mobiltelefonanvändning. Som slutsatser skriver författaren att fynden i den här studien visar på att mobiltelefoner spelar en stor roll i medicinstuderandes dagliga liv. Därför bör påverkan på psykologi och hälsa diskuteras med studenterna för att förebygga de skadliga effekter som mobiltelefonanvändning medför.

 

41 Ökning av huvudvärk och yrsel av vertigo-typ

Riscs for Central Nervous system Diseases among Mobile Phone Subscribers: A Danish Retrospective Cohort Study.

Studien är publicerad I PloS one I februari 2009 av J Schuz, G Waldeman, JH Olsen och C Johanssen. De arbetade vid insitute of Cancer epidemiology, Danish Cancer Society, Köpenhamn, Danmark samt Memory Disorder Research Group, Department of neurology, Köpenhamns universitets sjukhus, Danmark.

 

De skriver: Syftet med den här studien var att undersöka en möjlig koppling mellan mobiltelefonanvändning och risker för olika sjukdomar. Vi utförde en stor landsomfattande kohort-studie över 420 095 personer vars första mobiltelefonabonnemang var mellan 1982 och 1995. Personerna följdes upp under 2003 gällande sjukhuskontakter angående diagnos gällande sjukdomar i centrala nervsystemet. Standardiserade sjukhusvistelse förhållanden, SHR, erhölls genom att dividera antalet sjukhuskontakter i studien med antalet som förväntas i den danska befolkningen.

SHR visade en ökning med 10-20 % gällande migrän och yrsel av vertigotyp. Inga samband syntes för amyotrofisk lateral scleros eller epilepsi hos kvinnor. En minskning av 30 – 40% av SHR observerades för demens, ( Alzeimers sjukdom, kärlsjukdom eller demens), Parkinssons sjukdom och epilepsi hos män.

I analyserna som var begränsade till användare som använt telefonerna tio år eller mer kvarstod ökningen av migrän och vertigo och likaså minskningen gällande Alzeimers sjukdom och annan demenssjukdom och epilepsi (hos män). De andra SHR värdena låg nära helheten. Som slutsats är att ökningen av migrän och vertigo som observerats i den första studien gällande mobiltelefoner och sjukdomar i det centrala nervsystemet förtjänar ytterligare uppmärksamhet.

 

42 Huvudvärk - ett symptom som rapporterades efter reell exponering jämfört med sham. Detta berodde huvudsakligen på en ökning i den grupp av människor som inte tyckte sig ha någon hälsopåverkan av de elektromagnetiska fälten

The effects of 884 MHz GSM wireless communication signal s on headache and other symptoms: an experimental provocation study.Effekterna från 884 MHz GSM trådlös kommunikationssignal på huvudvärk och andra symptom. En experimentell provokationsstudie. Artikeln är publicerad i Bioelectromagnetics i april 2008. Författare är L Hillert, T Åkerstedt, A Lowden, C Wiholm, N Kuster, S Ebert, C Boutry, SD Moffat, M Berg och BB Arnetz. De arbetade vid Department of Public Health Sciences, Division of Occupational Medicine, Karolinska Institutet i Stockholm, Sverige.

 

De skriver: Fynd från tidigare studier gällande möjliga hälso och fysiologiska effekter från mobiltelefonanvändning har varit motsägelsefulla. Exponeringsperioderna i provokationsstudierna har varit förhållandevis korta och de personliga egenskaperna hos deltagarna har varit svagt definierade.

 

Vi undersökte effekterna från radiofrekventa fält på egenrapporterade symptom. Vi undersökte också om människorna kunde känna av fälten. Dessa faktorer undersöktes efter en förlängd exponeringstid och med en väldefinierad försöksgrupp som inkluderade människor som rapporterat symptom tillskrivna mobiltelefonanvändning. Studien var en dubbel-blind, tvärsnittsprovokationsstudie där tre timmars lång exponering för GSM-handutrustning undersöktes i förhållande till Sham-exponering.

 

Studiegruppen utgjordes av 71 personer i åldrarna 18 till 45. I gruppen fanns 38 personer som rapporterade huvudvärk eller svindelanfall i förhållande till mobiltelefonanvändning. De andra 33 personerna hade inga symptom. Symptomen bedömdes med en sju-gradig skala. Symptomen rapporterades före, efter en halvtimme och efter en ¾-dels timmes exponering. Människorna rapporterade om de trodde att de utsattes för de elektromagnetiska fälten. Det var ingen som kunde göra mer än en slumpartad bedömning om de utsattes eller inte.

 

De som trodde att de hade blivit utsatta för fälten hade hudsymptom. Resultatet visade att huvudvärk var ett symptom som rapporterades efter reell exponering jämfört med sham. Detta berodde huvudsakligen på en ökning i den grupp av människor som inte tyckte sig ha någon hälsopåverkan av de elektromagnetiska fälten. Den höga förekomsten av huvudvärk i den grupp av människor som inte tyckte sig ha några symptom som orsakades av mobiltelefonin under slutet av försöket rättfärdigar ytterligare studier gällande möjliga hälsosamband.

 

 

43 Människorna som ingick i den grupp som hade symptom ifrån mobiltelefonerna förbättrade sin prestationsförmåga under exponeringen för de radiofrekventa fälten

Mobile phone exposure and spatial memory- Exponering för mobiltelefon och rumsligt minne. Artikeln är publicerad i Bioelectromagnetics i Januari 2009 av C Wiholm, A Lowden, N Kuster, L Hillert, BB Arnetz, T Akerstedt och SD Moffat. De arbetade vid Department of Family Medicine and Public Health Sciences, Division of Occupational and Environmental Health, Wayne State university, Detroit, Michigan, USA.

 

De skriver: Utsläpp av radiofrekventa fält under användande av mobiltelefon har föreslagits påverka kognitiva funktioner som arbetsminnet. I den här studien har vi undersökt effekterna från en två och en halvtimmes lång exponering för radiofrekventa fält och hur dessa påverkar det rumsliga minnet och inlärningsförmågan. Vi har använt en dubbel-blind repeterande mätdesign. Exponeringen utformades så att den skulle vara en imitation av det upplevda under en verklig mobiltelefonkonversation.

 


Utformningen var så att exponeringen för den vänstra hemisfären skulle vara starkast. Den genomsnittliga runsliga maximala värdet ifrån exponeringen var ps Sar 10g på 1,4 W7kg. Det huudsakliga resultatet var en en rumslig navigeringsuppgift som utfördes med synens hjälp. Uppgiften var utformad utifrån den vanligt använda och godkända Morris Water Maze. Avståndet som behövdes vid varje prov och graden av förbättring som skedde från prov till prov användes som oberoende variabler. Deltagarna använde mobiltelefoner dagligen.

 

Vissa hade symptom som de kopplade till telefonerna och andra inte. Resultatet avslöjade en huvudsaklig effekt från exponeringen för radiofrekventa fält och en signifikant effekt på förmågan att hitta som berodde på RF-exponeringen. Människorna som ingick i den grupp som hade symptom ifrån mobiltelefonerna förbättrade sin prestationsförmåga under exponeringen för de radiofrekventa fälten. Det fanns ingen sådan påverkan på människorna i den grupp som inte uppvisade några symptom. Fram till dess att dessa resultat har undersökts ytterligare kan vi endast fundera på orsaken.

 

44 Minskad scinresistence hos män

Effects of RF exposure of teenagers and adults by CDMA cellular phones.Efekter från radiofrekvent exponering för tonåringar och vuxna från CDMA-mobiltelefoner. Artikeln är publicerad i QJM, Studien är utförd av KC Nam vid Depertment of Medical Engineering, Yonsei University College of Medicine, Seol, Korea.

 


Många provokationsstudier har utförts då frågan om den omfattande mobiltelfonanvändningen har blivit en samhällsfråga. Internationellt har de flesta studierna utförts gällande effekterna från GSM-telefoner på blodtryck och hjärtfrekvens utförts på vuxna på frivillig grund. Å andra sidan har få provokationsstudier utförts gällande de fysiologiska effekterna från CDMA telefoner på tonåringar.

 

I den här studien utsattes två frivilliga grupper bestående av 21 tonåringar och 21 vuxna för 300 mW radiofrekventa elektromagnetiska fält utsända av CDMA mobiltelefoner under en halvtimme. Fysiologiska parametrar liksom systoliskt och diastoliskt blodtryck, hjärtfrekvens, andningsfrekvens och scin resistence mättes samtidigt som försökspersonerna utsattes för de elektromagnetiska fälten.

 

Alla parametrarna var opåverkade under exponeringen förutom en minskad skin resistence i tonårsgruppen. För alla de 23 männen och de 19 kvinnorna var alla parametrar opåverkade under exponeringen förutom den minskade skinresistencen hos männen. Dessa känsligheter normaliserades till vilovärden tio minuter efter avslutad exponering. Normaliseringen skedde oavsett ålder eller kön.

 

 

45 Påverkan av människohjärnans preattentiva informationsbearbetning

 

Acute mobile phone effects on pre-attentive operation – d v s akuta mobiltelefoneffekter på preattentiv operation? Artikeln publicerades året 2006 i tidskriften Neuroscience letters. Undersökningen är utförd och beskriven av författarna Charalabos C. Papageorgiou, Eleni D. Nanou, Vassilis G Tsiafakis, E. Kapareliotis, Konstantinos A Kontoangelos, Christos N Capsalis, Andreas D Rabavilas och Constantin R Soldatos. Studien utfördes vid Department of Psychiatri, Eginiton Hospital, University of Athens, Greece, National Technical university of Athens, Department of Engineering, Division of Information Transmission Systems and Material Technology, Greece och University Mental Health Research Institute, Athens, Greece.

 

 

Ur inledningen: Mobiltelefonanvändningen ökar snabbt. Användningen av mobiltelefoner utsänder elektromagnetiska fält. Den omedelbara närheten till mobiltelefonanvändarens huvud orsakar absorbtion av delar av de elektromagnetiska fältens energi av huvudet och hjärnan. De hänvisar här till F. Schönborn, M Burkhardt, N Kuster, Differences in energy absorbtion between heads of adults and children in the near field of sourcesHealth phys74 (1998) s 160 –168.

 

Papageorgiou m fl fortsätter: Det är särskilt viktigt med utgångspunkt ifrån iakttagelsen att formen hos ett huvud är ovalt, med en kort axel som är 15-17 cm lång. Axelns längd är halva våglängden av 900 MHz överföringssignalen från mobiltelefoner. Följaktligen kan huvudet tjäna som ett resonansobjekt som ger förluster av telefonens utsända energi. Då den absorberar mycket av den energi som sänds ut av mobiltelefoner.

 

De hänvisar till Z Weinberger, E d Richter, Cellular telephones and effects on the brain: The head as antenna and brain tissue as a radio receiverMed Hypothesis 59 (2002) s 703-705.

Händelserelaterade potentialer kan vara av signifikant nytta när det gäller studier av mobiltelefonorsakade elektromagnetiska fält på hjärnaktiviteten. Detta beroende på de händelserelaterade potentialerna har höga stabila egenskaper. Det har utförts åtskilliga studier gällande mobiltelefoners elektromagnetiska utstrålning på hjärnaktiviteten genom att använda metodologin för händelserelaterade uppväckta potentialer. Resultaten har varit omväxlande.

 

De hänvisar här till fyra studier:


C Eulitz, P Ullsberger, G Freude, T Elbert, Mobile phones modulate response brain activity, Neuroreport 9 (1998) 98-106.

G Freude, Pullsberger, S Eggert, i Ruppe, Effects of microwaves emitted by cellular phones on human slow brain potentials, Bioelectromagnetics 19 (1998) s 384 – 387.

P kujala Inget med mobiltelefon I titeln!

WA Preeece, G Iwi, A Davies-Smith, K Wesnes, S Butler; E Lim, A Varey, Effect of a 915-MHz simulated mobile phone signal on cognitive function in man, Int J Radiat Biol. 75 (1999) 447-456.

 

 

Psykofysiologisk forskning antyder att hörselns P 50 komponent gällande händelsrerelaterade potentialer speglar det synkroniserade svaret från de talamakortikala system som kan utgöra grunden för preattentive operation. Vidare, P 50 har mycket gemensamt med arbetsminnets funktion eftersom att å ena sidan är p50 en del av gammabandet i EEG-svaret och å andra sidan är gammabandets EEG-aktivitet betraktat som ett tecken på synkroniserade kortikala nätverk inblandade i arbetsminnet.

 

Utifrån dessa antaganden, var vår hypotes att elektrofysiologisk hjärnaktivitet, speglat av P50 i samband med arbetsminnesövningar skulle vara av värde när det gäller att identifiera möjliga patofysiologiska förändringar uppväckta av mobiltelefoners elektromagnetiska fält. Den aktuella studien utformades för att bestämma om närvaron av mobiltelefoners elektromagnetiska fält påverkar mönstren hos P50 komponenten framkallad under ett arbetsminnesförsök.

 


De inleder sin sammanfattning med att konstatera att det förekommer en debatt huruvida elektromagnetiska fält utsända av mobiltelefoner har en effekt på de kognitiva funktionerna. Då hörselns P50 komponent hos den händelserelaterade potentialerna speglar preattentive processing och arbetsminnets funktion designades studien för att undersöka om exponeringen för mobiltelefoners fält påverkar mönstret hos P50 komponenten. P50 komponenten undersöktes hos den händelserelaterade potentialen under en undersökning av den mänskliga hjärnans arbetsminne. P50 som framkallades under arbetsminnestestet och som uppväcktes av två varningsstimuli.

 

Det ena stimulit hade en låg frekvens 500 Hz det andra hade högre frekvens 500 Hz. Dessa bedömdes hos 19 människor av normal konstitution. Det var tio män och tio kvinnor både med och utan exponering för en 900 MHz signal utsänd av en dipol-antenn placerad nära dem. Resultatet visade att närvaron av mobiltlelefoners elektromagnetiska fält orsakade statistiskt signifikant ökning hos amplituden hos P 50 uppväckt av detta lågfrekventa stimuli. Dessa fynd utgör bevis för att elektromagnetiska fält utsända från mobiltelefoner påverkar människohjärnans preattentiva informations bearbetning. Grundvalen av en sådan effekt är oklar, trots att åtskilliga möjligheter finns och frågar efter potentiella riktningar för framtida forskning.

 47 Effekter på kognitiv förmåga

 

Cognitive Effekts of Radiation Emitted by Cellular PhonesThe influence of Exposure Side and Time. – Kognitiva effekter från strålning utsänd av mobiltelefoner: Påverkan med avseende på exponerinsgssida och tid.

Artikeln är publicerad I Bioelectromagnetics 2009. Studien är utförd av R Luria, I Eliyahu, R Hareuveny, M Margaliot och N Meiran. Forskarna arbetade vid olika institutioner Ben-Gurion University of Negev, Beer-Sheva, Israel, Department of Developmental Psychology, University of Padova, Padova, Italien, Soreq NRC, Yavne, Israel.

 


De skriver: Den här studien undersökte den tidsberoende effekten från exponeringen för radiofrekvent strålning. Strålningen utsändes av standard GSM-telefoner. Det som undersöktes var de på de kognitiva funktionerna hos människor. 48 friska högerhänta manliga försökspersoner utförde en minnesundersökning gällande den rumsliga korttidsminnesförmågan. Antingen vänster eller höger hand användes att svara med. De utsattes för en av två GSM-telefoner som både sidor av huvudet. Försökspersonerna delades slumpvis in i tre grupper. Varje grupp utsattes för en av tre exponeringsförhållanden.

 

De tre exponeringsförhållandena var 1 Exponering på huvudets vänstersida 2 exponering på höger sida eller 3 för en shamexponering. Experimentet utgjordes av tolv tidsperioder av försök. Svarstid och noggrannhet gällande svaren noterades. Det visade sig att den genomsnittliga svarstiden gällande högerhandssvaren vid ett vänstersidigt exponeringsförhållande var signifikant längre än de på högersidan och shamexponerade gruppers genomsnittsvärde tillsammans under de första två försöksperioderna.

 

D essa resultat bekräftade förekomsten av en effekt från exponeringen på reaktionstiden, liksom sakförhållandet att exponeringens varaktighet, tillsammans med svarshand och exponeringssida, kan spela en viktig roll för att skapa detekterbara effekter på försökspersonernas utförande från radiofrekfventa strålning. Skillnader gällande dessa parametrar kan vara orsaken till misslyckanden att uppdaga eller replikera effekter från radiofrekvent strålning.

 

 

48 Förändring av hjärncellers retbarhet

Mobile Phone emissions and human brain excitability. Mobiltelefonstrålning och mäniskohjärnans retbarhet Artikeln är publicerad i Annals of Neurology 2006. F Ferreri, G Curcio, P Pasqualetti, L De Gennaro, R Fini, och Rossini PM är författare. De arbetade vid Department of Neurology, University Campus Biomedico, Isola Tiberina. LAND?

Syftet var att via Transcranial Magnetic Stimulation undersöka retbarheten av varje hjärnhemisfär efter verklig eller Sham-exponering för elektromagnetiska fält orsakade av en mobiltelefon som verkade inom the Global system for Mobile Communication – GSM. Femton manliga frivilliga deltog vid två experimenttillfällen med två veckors mellanrum i en cross-over, double blind paradigm. Vid det ena försökstillfället var mobiltelefonfältet påslaget och i det andra var det avstängt.

 

Försöket pågick i 45 minuter. Uppväckta motoriska potentialer (Motor Evoked Potentials) MEP´s registrerades genpm att använda ett paired pulsed paradigm som undersökte intrakortikal retbarhet med en till 17 millisekunders interstimulus intervaller. Denna mätning skedde både före och vid olika tillfällen efter exponeringen för fältet. Short inreacortical inhibiering och faciliseringskurvorna utvärderades både för de exponerade hjärnhalvorna och de som shamexponerats. Trumhinnetemperaturen mättes vid varje tillfälle.

 

Deras resultat var att den intrakortikala retbarhetskurvan blir signifikant förändrad under exponeringen för mobiltelefonen. Det som sker är att den korta intrakortikala inhibieringen SICI minskar och den intra kortikala faciliceringen ökar i den akut exponerade hjärnhemisfären jämfört med den contralaterala, ocke –exponerade hemisfären eller jämfört med de shamexponerade. Trumhinnetemperaturerna visade inga signifikanta huvudeffekter eller interaktioner. Deras slutsats är att magnetfält från GSM-systemet förändrar hjärnans retbarhet. Möjliga innebörder och användningsområden diskuteras.

 

 

49 Förändring av de hörseluppväckta händelserelaterade potentialerna

 

Scalp localization of human auditory cortical activity modified by GSM electromagnetic fields.Hårbottenslokalisering av mänsklig hörselhjärnbarksaktivitet förändrad av elektromagnetiska fält orsakade av GSM-systemet. Artikeln är publicerad i International journal of Radiation Biology i juli 2006. Författare är E Maby, B Jeannes Rie och Faucon G. De arbetade vid Laboratoire Traitment du Signal et de l´Image, Universite de Rennes 1, Rennes, and LTSI, Campus de Beaulieu, Cedex, Frankrike.

 


De skriver att syftet med deras studie var att försöka bestämma om det finns någon lokal effekt från GSM-mikrovågor genom att studera hörseluppväckta potentialer som kan registreras i hårbottnen på nio friska människor och sex personer med epileptiska symptom. De bestämde påverkan från GSM-radiovågor på parametrar som karaktäriserar hörseluppväckta potentialer i tid och/ eller frekvensområden. En parameterselektionsmetod som använder SVM - - Support Vector Machines baserat kriteria tillät dem att bedöma vilka som var mest påverkade av de radiofrekventa fälten.

 

Topografin av parameterförändringarna beräkndades för att kunna bestämma var de radiofrekventa fälten påverkade. Ett statistiskt försök utfördes för utvalda hårbottensområden, det gjordes för att kunna bedöma om det fanns signifikanta förändringar som berodde de radiofrekventa fälten.

 

Som resultat såg de att människorna med epileptiska symptom uppvisade en förlängning av hårbottenskomponenten N 100. N 100 innebär en förlängning av 100 ms. Förlängningen uppmättes i den främre delen på motsatt den bestrålade sidan, vilket kan bero på en afferent områdes förändring. Gällande de friska människorna uppvisades en ökning av P 200-vågen i den främre delen. Som slutsats skriver de att den aktuella studien tyder på att radiofrekventa fält utsända av mobiltelefoner

förändrar de hörseluppväckta händelserelaterade potentialerna.

 

50 EEG- förändringar orsakade av telefonerna

Mobile-phone pulse triggers evoked potentials –Mobiltelefoners puls startar uppväckta potentialer. Artikeln är publicerad I Neuroscience Letters I januari 2010. Studien är utförd av S Carubba, C 2nd Frilot, AL JrChesson och AA Marino vid Department of Orthopaedic Surgery, LSU Health Sciences Center, Shreveport, USA.

 

De skriver: Om mobiltelefoners elektromagnetiska fält utgör risker, vilket litteraturen föreslår, måste det finnas processer eller mekanismer som gör att kroppen kan upptäcka dessa fält. Vår hypotes var att de lågfrekventa pulserna skapade av mobiltelefoner, 217 Hz upptäcktes av sensory transduction, som bevisat av förmågan att pulser utlöser uppväckta potentialer. EEG registrerades från sex standardpunkter på 20 frivilliga.

 

Resultatet analyserades för att upptäcka hjärnpotentialer orsakade av en puls av den typ som skapas av mobiltelefoner. Uppväckta potentialer som hade den förväntade lantensen, kunde detekteras hos 90 procent av försökspersonerna. Detta skedde genom att använda en icke linjär metod av EEG analys. Uppväckta potentialer upptäcktes inte när EEG analyserades med hjälp av time averaging. Möjligheten för systematiska fel uteslöts genom sham-exposure analys. Kroniskt skapande av förändringar i hjärnaktivitet kan vara något som hör till rapporterna gällande hälsorisker bland mobiltelefonanvändare.

 

51 Störd hjärnhemisfärisk asymmetri

 

Effect of electromagnetic fields emitted by cellular phones on the latency of evoked electrodermal activity – Påverkan från elektromagnetiska fält utsända av mobiltelefoner på fördröjningen av uppväckt elektrodermisk aktivitet. Artikeln är publicerad i tidskriften Int J Neruoscience i mars 2006. Fde som utfört studien är F Esen och H Esen. De arbetade vid Department of Biophysics, Osmangazi University Faculty of Medicine, Eskisehir, Turkiet.

De skriver: Den vitt spridda användningen av mobiltelefoner för fram frågan om de möjliga allvarliga biologiska effekterna, speciellt på det centrala nervsystemet. Därför undersökte författarna effekterna från elektromagnetiska fält utsända av mobiltelefoner på uppväckt nervcellsaktivitet hos nervsystemet i förhållande till skapande och förekomst av elektrisk aktivitet i huden EDA Elekctrodermal activity, ett index för aktivitet i det sympatiska nervsystemet. Den elektrodermiska aktivitetens latensperiod som mättes med skin resistance rsponce SRR förlängdes med ett ungefärligt värde på 200 ms då exponering för en mobiltelefons elektromagnetiska fält förekom utan hänsyn till vilken sida av huvudet som telefonen användes. Den hemisfäriska asymmetrin av EDA-2 vägen, som representeras av kortare SRR latens hos högerhänta svarare stördes också av mobiltelefonens elektromagnetiska fält. Eftersom att det centrala nervsystemets regioner inklusive EDA-2 är involverade i uppgifter av motorisk timing och tidsbedömning kan ett försenat svar i detta nervscellsnötverk beroende på mobiltelefonexponering öka svarstiden hos mobiltelfonanvändare. Därför pekar fynden mot de potentiella riskerna från mobiltelefoner på det centrala nervsystemets funktion och då också en ökning av telefonkopplade bilkörningsrisker.

 

 52 Högre energiomsättning i områdena närmast antennen

Effects of cell phone radiofrequency signal exposure on brain glucose metabolismEffekter från mobiltelefoners radiofrekvent signalexponering på hjärglukosmetabolism.

Studien är utförd av ND Volkow, D Tomasi, GJ Wang, P Vaska, JS Fowler, F Telang, D Alexoff, J Logan, C Wong och publicerad i JAMA i Februari 2011.

Gruppen arbetade vid National Institute of Drug Abuse, Bethesda, USA.

 

 

De skriver: Den dramatiska ökningen av mobiltelefonanvändning har skapat en undran gällande möjliga negativa effekter orsakade av radiofrekventa signaler framförda till hjärnan. Men om akuta effekter från mobiltelefonexponering påverkar hjärnan är oklart.

Syftet med studien är att utvärdera om akut mobiltelefonexponering påverkar hjärnans glukosmetabolism vilket är en markör för hjärnaktivitet.

 

 

En slumpvist arrangerad crossover study utförd mellan förste januari och 31 december 2009 utfördes. Till undersökning i ett enda laboratorie i USA bland 47 friska deltagare rekryterade från samhället. Mobiltelefoner placerades på det vänstra och högra örat och positron emissions tomografi med injektioner av (18 F) fluorodeoxyglykosinjektioner användes för att mäta glukosmetabolismen i hjärnan vid två tillfällen.

 

Det första tillfället med den högra mobiltelefonen aktiverad under 50 minuter i påslaget läge. Det andra tillfället var båda telefonerna avstängda. Statistisk parameter mapping användes för att jämföra metabolismen mellan påslaget och avstängt läge genom användning av ett parat t-test, och ett ”Pearson linear correlations” användes för att verifiera sambandet mellan metabolism och uppskattad amplitud hos de radiofrekventa elektromagnetiska vågorna som sänts ut av mobiltelefonen.

 

Cluster med åtminstone 1000 voxels med en volym större än 8 cm och ett P-värde mindre än 0,5 korrigerat för multipla jämförelser ansågs signifikanta.

Det huvudsakliga resultatet var hjärnglukosmetabolismen beräknad som absolut metabolism i enheten µmol/100g per minut och som normaliserad metabolism en jämförelse mellan en viss del av hjärnan och hela hjärnan.

Resultatet visade att metabolismen i hela hjärnan var samma oavsett om telefonen var påslagen eller i avstängt läge.

 


Som kontrast var metabolismen i områdena närmast antennen: orbitalfrontal kortex och temporalloben signifikant högre när telefonen var påslagen. I avstängt läge var omsättningen 33,3 µmol/100g per minut och i påslaget läge var glukosomsättningen 35,7 µmol/100g per minut. Skillnaden mellan medelvärdena var 2,4 med 95% confidensintervall, 0,67-4,2 och ett p-värde på 0,04. ökningen var signifikant korrelerad med amplituden hos de uppskattade amplituderna hos det elektromagnetiska fältet både för den absoluta metabolismen (R=0,95, P<0,001) och normaliserad metabolism (R=0,89, P<0,001).

 

Deras slutsatser är att friska deltagares 50-minuter långa mobiltelefonexponering jämfört icke exponerade var sammankopplat med ökad hjärnglukosmetabolism i de regioner som var närmast antennen.

Detta fynd har en okänd klinisk signifikans. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Susanna Råberg - 18 december 2014 18:03

http://www.mobiltelefoninsskadeverkningar.n.nu/

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 18:00

Mobiltelefonins skadeverkningar Människor som i laboratorieförhållanden utsätts för radiofrekventa elektromagnetiska fält uppvisar samma symptom som människor som exponerats i sitt verkliga liv. Laboratorieförsök visar bland annat skadade celler oc...

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:59

18 Bevis gällande dos-responsförhållanden Specific Health Symptoms and Cell phone Radiation in Selbitz (Bavaria, Germany) – Evidence of a Dose-Response Relationship.-Specifika hälsosymptom och mobiltelefonstrålning I Sebitz (Bayern, T...

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:59

24  Djupare sömn  Pulsed high-frequency elctromagnetic field affects human sleep and sleep electroencephalogram. Pulserande högfrekvent elektromagnetiskt fält påverkar människors sömn och sömnelektroencephalogram. Artikeln är publicerad i...

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:54

53 Hämmande av energimetabolismen   GSM mobile phone suppresses brain glucose metabolism. GSM –telefon undertrycker hjärnglukosmetabolism. Artikeln är publicerad i Journal of Cerebral Blood Flow Metabolism i September 2011. MS Kwon,...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
December 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards