Direktlänk till inlägg 15 december 2014

18-23

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:59

  1. 18 Bevis gällande dos-responsförhållanden

Specific Health Symptoms and Cell phone Radiation in Selbitz (Bavaria, Germany) – Evidence of a Dose-Response Relationship.-Specifika hälsosymptom och mobiltelefonstrålning I Sebitz (Bayern, Tyskland. – Bevis gällande ett dos-responsförhållanden.

Artiklen är publicerad i Original German umwelt-medizin-gesellschaft. Artikeln är skriven av H Eger, M Jan.


I januari 2009 samlade administrationen i kommunen Bayern i Selbitz relavanta data från 251 bofasta som en del av en hälsoenkät. Efter detta analyserades uppgifterna utifrån exponeringsnivåerna för mobiltelefonstrålning. I nästa steg användes exponeringsnivåerna på de boendes hemvist och tillgängliga mätningar av de radiofrekventa fältens nivåer för att dela in deltagarna i exponeringsgrupper.


Den genomsnittliga nivån för den grupp som utsattes för den starkaste exponeringen i Selbitz var 1,2 V/m och den var väsentligen högre än den som den studerade populationen i QUEBEB studien i det tyska mobiltelefonprogrammet där medelvärdet låg på 0,07 V/m. Gällande symptom som sömnproblem, depressioner, problem med leder, infektioner, hudproblem, hjärt-kärlproblem, liksom problem med syn- och hörselbesvär och matsmälningssystemet observerades ett signifikant dos-responssamband i förhållande till objektivt bestämda exponeringsnivåer.

Mikrovågors påverkan på det mänskliga nervsystemet fullgör som en förklaring.


I sina slutsatser skriver författarna att det utifrån lagstiftningsperspektiv, kan noteras här att den aktuella exponeringens begränsningar i grund och botten inte utgör ett tillräckligt skydd mot hälsorisker

Det har redan begärts av Europaparlamentet att de aktuella riktlinjerna så snabbt som möjligt måste ses över. Pågrund av det dokumenterade sambandet mellan exponering och hälsosymptom finns det också ett brådskande behov av mer forskning för att klargöra det detaljerade sambandet av symptom

  1. 19 Huvudvärk, trötthet, irritation, aptitförlust, sömnighet, svårigheter gällande koncentrationstörning, minnesstörning, depression och känslomässig instabilitet

The microwave Syndrome: A preliminary Study in SpainMikrovågssjukan: en preliminär studie i Spanien. Studien är publicerad i Electromagnetic Medicine and Biology 2002. av E A Navarro, J Segura, M Portolés, C Gómez-Perrreta vid Department of Applied physics, Universitat de València, Spanien samt centro de investigaciÓn.


De skriver: en hälsoöversikt utfördes i en stad i Murcia i Spanien. Studien utfördes i grannskapet till en mobiltelefonbasstation som använder DCS-1800 Mhz. Översikten innehåller hälsopunkter sammankopplade med microwave sickness eller RF-syndrome. Mikrovågornas styrka mättes i hemmen hos de som svarade på enkäten. En statistisk analys visar en signifikant korrelation mellan angiven påfrestning i den grupp som utsätts för den högsta exponeringen.


I sin introduktion fortsätter de: Hypotesen att radiofrekvent exponering kan orsaka hälsoskador har anlyserats huvudsakligen utifrån åtskilliga epidemiologiska studier. Sömnbesvär, cancer, leukemi hos barn och hjärntumörer var kliniska begrepp som beskrevs oftare. De hänvisar till fem studier. Dessutom har de kliniska konsekvenserna av att utsättas för mikrovågsstrålning liksom radar utvärderats i studier utförda på arbetsplatser och inom militären. De hänvisar här till fem studier. En specifik symptombild som kopplades till radarexponering av låg nivå benämndes mikrovågssjukan eller RF-syndromet. Med fåtal undantag har funktionella störningar av det centrala nervsystemet beskrivits som ett typiskt slag av radiovågssjuka – det nervsystemförsvagande eller det muskelförsvagande syndromet. Symptomen och tecknen inkluderar huvudvärk, trötthet, irritation, aptitförlust, sömnighet, svårigheter gällande koncentration och minne, depression och känslomässig instabilitet. Detta kliniska syndrom är vanligen reversibelt om RF- exponeringen avslutas.

Andra frekvent beskrivna uttryck är ett uppsättning av instabila funktionella hjärt-kärlförändringar inkluderande bradycardia (långsam hjärtrytm), högt arteriellt blodtryck eller lågt blodtryck. Denna form av neurocirkulatorisk kroppsbyggnadsförsvagning är också kopplade till påverkan från nervsystemet. Mer allvarligt men mindre vanliga neuroliska och neuropsykiatriska störningar har då och då beskrivits som ett diencefaliskt syndrom. Alla dessa störningar som efterföljde en exponering på låg nivå – omkring mikrowatt per kavdratcentimeter rapporterades under många år från östeuropa. Dessa exponeringar har huvudsakligen skett under lång tid och utgjorts av låga nivåer. De hänvisar här till två studier.

Dessutom har åtskilliga artiklar funnit fel i den biologiska funktionen vid väldigt låga strålningstätheter utan temperaturökning gynnande hypotesen gällande existensen av icke termiska biologiska effekter och pekande på förekomsten av klinisk funktionsstörning under de aktuella riktvärdena som gäller över hela europeiska unionen. 11-28.

Låga nivåer av radiofrekventa fält kan uppmätas omkring GSM-DCS mobiltelefonbasstationer eller i anslutning till hustak eller torn där antenner vanligtvis är placerade. GSM-DCS mobiltelefoner fungerar med hjälp av pulsmodulerade mikrovågor.Denna signal har en ”spektral-likhet” med radarsignalen. Fördelningen gällande ” spectral power” har ett läckage gällande lågfrekventa harmonier. En typisk varaktighet hos pulser med en spännvidd från 100 ms till 0,050 µs hos radar och 576,9µs har varje slot (placering) av GSM-DCS.

Utrifrån denna utgångspunkt analyseras hypotesen gällande mikrovågssjuka i grannskapet av GSm-basstationer i den aktuella skriften.

Den presenterade analysen försöker utvärdera om det finns någon statistiskt försvar till klagomål och realtiva funktionsstörningar som grannskapet kopplar till den radiofrekventa exponeringen från GSM-DCS basstationer vilket har funnits av tidigare studier. De hänvisar här till tre studier.

Ett lokalt arbetsteam som var specialutbildade för arbetet levererade frågeformulären i La Ňora – en stad i Murcia i Spanien under januari 2001. Frågeformulären introducerades alltid till de svarande som en del av en studie för att utvärdera påverkan inom området gällande mobiltelefonbasstationer (GSm-DCS). I allmänhet var människorna benägna att samarbeta. Svarsfrekvensen var omkring 70%. Frågeformuläret var en bearbetning till det Spanska språket hämtat ur Santinis studie. Vilka de hänvisar till. Symptomen de frågade efter var de som inkluderades i ”the microwave syndrome” trötthet, irritation, huvudvärk, illamående, aptitförlust, sömnlöshet, depression, känslor av obekvämhet, koncentrationssvårigheter, minnesförluster, hudförändringar, syndisfunktion, hörselsvårigheter, yrsel, gångsvårigheter och förändringar i hjärt- kärlsystemet. De frågade frågor som inkluderade demografiska data: Adress, kön, och ålder liksom avstånd till sändarna (avstånd i meter till basstationen), exponeringstid i antal dagar per vecka och timmar per dag och tiden från sändningens början. Frågformuläret beskrev också närheten till kraftlinjer och användningen av persondator och mobiltelefon.

Mer än fem procent av La Ňoras befolkning omkring 1900 invånare slutförde frågeformuläret. Frågeformulär från människor med en historia av djup psykologisk eller neurologisk sjukdom exkluderades. Slutligen konstaterades 101 enkäter vara giltiga att analysera.

Enkäterna kompletterades med mätning av elektrisk fältstyrka som utfördes den 24 februari 2001 och den tionde mars 2001. Mätningarna utfördes från 11 00 till 19 00 varje dag i sovrummen hos varje intervjuad person. Fler mätningar utfördes ute på gatorna under arbetsdagar och veckoslut för att undersöka den möjliga tidsvariationen hos mätningar. Mätningen lades till varje intervjuad persons enkät.

Ett bärbart bredband (1 MHz-3GHz) elektrisk fältmätare (EFM) användes. Mätutrustningen flyttades med handen för att kunna mäta den maximala fältstyrkan ovanför sängen. Det elektriska fältet i varje rum uppvisade ett stående vågmönster beroende på väggarnas reflexion och reflexion som skedde p g a metallstrukturer i fönster och möblers metaller.

Därför hölls mätutrustningen omkring en meter från väggarna, 1,2 meter ovanför marken och flyttades i en cirkel av 25 centimeters radie för att rikta antennen för att få en maximal fält-styrka.

Mätutrustningen kalibrerades i en för mikrovågor isolerad kammare sk anechoic chamber på universitet i Valencia med en uppställning av en standardmätningsutrustning med en nätverksanalyserare HP-8510C. För att undersöka styrkan hos TV- och radiokanaler, liksom antalet fungarande kanaler hos GSM-DCS basstaitionerna, utfördes mätningar av spectral power density med en probe antenna och en bärbar spektralanalysator. TV och radiokanaler upprätthöll intensiteten under mätningarna. Emellertid uppvisade mobiltelefonkanalerna dramatiska förändringar i amplitud mellan olika kanaler, vissa av dem stängs på och av vid slumpvisa tillfällen. Mätningarna beskrivs utförligare i studien.

Jag går vidare till resultatdelen:

Av svarspersonerna var 47 % män och 53 % kvinnor med ett stort åldersspann: 15-25 år (22%), 26-35 år (22%), 36-45 år (19%), 46-35 år (11%), 56-65 år (13%) och äldre än 65 var 13%.

Exponeringstiden vilken var tiden som tillbringades i basstationens grannskap var mer än sex timmar per dag och sju dagar i veckan för 95% av de intervjuade personerna.

Gällande deras egen attityd berättade 24 % själva att de var aktiva användare av mobila GSM-DCS telefoner under mer än 20 minuter per dag. Mätvärdena var låga jämfört med de europeiska säkerhetsriktlinjerna 199/519/EC DOCE 30/7/99. Faktiskt var nivåerna lägre än 0,2 mikrowatt per kvadratcentimeter, där den spanska lagstiftningen etablerar en maximum-gräns på 450 mikrowatt per kvadratcentimeter vid en enda frekvens 900 MHz samma som de europeiska säkerhetsriktlinjerna som tidigare nämndes.

Detta är en av huvuddragen hos det aktuella arbetet: De låga nivåerna av RF-exponering.

De delade upp de undersökta människorna och miljöförhållandena i två grupper. En med hög exponering, vilket var en medelexponering av 0,11 mikrowatt per kvadratcentimeter – vilket utgjordes av 47 svarspersoner. Dessa försökspersoner talade själva om att de hade bott inom ett avstånd ifrån basstationen som är mindre än 150 meter. Den andra gruppen hade en medelexponering på 0,01 mikrowatt per kvadratcentimeter med ett avstånd större än 250 meter. Uppenbarligen hade båda grupperna olika avstånd till basstationen och vi måste förutsätta att riskerna med en avståndsupplevelse kan påverka undersökningen.

Tabell 1 visar att den genomsnittliga uttalade allvarligheten i båda grupperna. Ett möjligt samband mellan den deklarerade allvarligheten hos symptomen och densiteten hos mikrovågorna undersöktes. En matematisk modell med logaritmiskt beroende till det uppmätta elektriska fältet analyserades. De delade in symptomen i fyra grupper. Astenic svaghet, diencefalic, sensoriska besvär och hjärt-kärlbesvär.

Diskussion

Det intressantaste gällande jämförelsen gällande de rapporterade symptomen mellan de båda grupperna var att allvarligare symptom rapporterades av den första gruppen. Den första gruppen som levde mindre än 150 m ifrån basstationen utsattes för en medeldensitet som var tio gånger högre än den andra gruppen som bodde mer än 250 meter ifrån basstationen. Asthenic syndrome hade en 42 procent högre förekomst i den första gruppen. Diencefaliska syndrom var 55% högre i den första gruppen, sensoriska förändringar var 25% högre i den första gruppen och hjärt-kärlförändringar var 55% högre också.

Användningen av mobiltelefoner utgjordes av 30% i den första gruppen och 17% i den andra gruppen. Användningen av persondatorer var 16% i den första gruppen och 1% i den andra gruppen. Därför kan dessa skillnader ge ett systematiskt fel, bias, gällande de resultaten som beskriver hälsan. Användningen av mobiltelefoner innebär en avsevärt högre exponering av huvudet för mikrovågor under telefonsamtalet, vilket kan uppnå omkring 5mW/cm2. tiotusen gånger högre än den maximala exponeringen från elektromagnetiska fält kopplade till basstationen. Ytterligare kan symptomsvaren påverkas av personliga eller mänskliga egenheter. Exponeringen för strålning från en datorskärm är jämförbar med extremt låga frekvenser och är under 0,3 µT, vid ett normalt avstånd, därför är det inte att betrakta som signifikant och kommer inte att vara föremål för ytterligare arbete.

De redovisar i en tabell nr 2 Resultat som indikerar en korrelation mellan allvarligheten av de rapporterade symptomen och logaritmen av de uppmätta elektriska fälten med ett p-värde som är mindre än 0,001. Vi finner att obehag (0,544), irriterbarhet (0,515) och aptitförlust (0,469) är de symptom som är mest relevanta kopplade till exponeringens täthet. Andra symptom som trötthet (0,438), huvudvärk (0,413), koncentrationssvårigheter (0,469) och sömnstörningar (0,413) uppvisar också en signifikant korrelation med exponeringens densitet. Försämring av hörselförmågan, svårigheter att gå och hjärt/kärl-problem har alla en lägre korrelations koefficient men denna koefficient är signifikant med ett P-värde mindre än 0,01.

De skriver att det som de tycker är mest intressant med deras resultat är HÄR skall deras slutsatser följa!


Allmänt om EEG

Enligt Pathofysiology concepts of altered health states av Carol Mattson Porth 2005 är alfarytmen 7-13 Hz den frekvens som uppstår när en människa är vaken med stängda ögon. När ögonen är öppna desynkroniseras EEG och den dominanta frekvensen ändras till en betarytm med lägre amplitud och en frekvens på 14-32 Hz. Den ökade frekvensen hos betavågorna antas spegla en högre nivå gällande hjärnaktiviteten. Den förhöjda aktivitetsnivån orsakas av att ett stort antal hjärnceller fyrar av och den låga aktiviteten visar på en brist gällande synkronisering orsakad av nervcellsaktivitet som förekommer i många olika delar av hjärnan samtidigt.

Delta 0,5-4 Hz och theta 4-7 Hz observeras under sömn. De lågfrekventa vågorna med högre amplitud som förekommer under sömn tyder på att färre nervceller fyrar av och att de som är aktiva är till högre grad starkt synkroniserade.

De följande studierna visar att EEG påverkas av mobiltelefoner.

  1.  

    20 Förändring av EEG hos människa

The effect of GSM-like ELF radiation on the alpha band of the human resting EEG –Effekten från på GSM-liknande elektromagnetisk strålning på Alfa bandet hos människans vilo EEG. Den är publicerad i materialet från konferensen Annual International Conference of the IEEE Engineering in Medicine and Biology Society. 2008. Perentos N, Croft RJ, McKenzie RJ, Cvetkovic D och Cosic I. Forskarna arbetade vid RMIT Universitetet i Melbourn, VIC 3000 i Australien. De skriver: Mobiltelefoner av den typ som använder GSM-systemet utsänder elektromagnetiska fält som spänner över ett intervall från DC (direkt current) till åtminstone 40 kHz. Som en mindre del av en större undersökning har påverkan från dessa fält på mänskligt vilo-EEG undersökts i en fully counter balanced, double blind, cross-over design studie till vilken värvats 72 friska frivilliga. En minskning i Alfa-frekvensbandet syntes under 20 minuter av exponeringen från det elektromagnetiska fältet. Minskningen syntes endast i den exponerade hemisfären. Dessa resultat föreslår att elektromagnetiska fält som utsänts från GSM-telefoner under DTX-mode kan ha en effekt på vilo-alfa-bandet hos mänskligt EEG.


21 EEG-förändringar

Effects of high-frequency electromagnetic fields on human EEG: A brain mapping study. Effekter från högfrekventa elektromagnetiska fält på mänskligt EEG: en hjärnkartstudie. Studien är publicerad i International Journal of Neuroscience 2003. AV Kramarenko och U Tan. De arbetade vid Central Clinic Hospital N5, Kharkov, Ukraina.

De skriver: Mobiltelefoner sänder ut pulsmodulerade högfrekventa elektromagnetiska fält som kan påverka människohjärnan. Men det är ojämna resultat gällande deras effekt på EEG. De använde en sextonkanals telemetric EEGmaskin- Expert TM för att registrera EEG-förändringar under exponeringen det mänskliga huvudet för en mobiltelefon. Den rumslig fördelning av mobiltelefonens elektromagnetiska fält var runt ögat på motsatta sidan angränsande till den nedre delen av hjärnans yta.

Traditionellt EEG var fullt av störningar när mobiltelefonen sände. Men när de använde en telemetrisk elektroencephalograf hos vakna människor så försvann störningarna. EEG´t uppvisade intressanta förändringar: Efter en period av 10-15 sekunder så fanns det ingen synlig förändring. Den spektrala medelfrekvensen ökade i områden nära antennen. Efter 20-40 sekunder uppträdde en våg med långsam aktivitet vid 2,5- 6.0 Hz i de contralaterala frontala och temporala områdena. Dessa långsamma vågor kvarstod för någon sekund och repeterades varje 15:e sekund vid samma registrerande elektroder. Efter att mobiltelefonen stängts av så försvann den här aktiviteten av långsamma vågor. Vi noterade liknande förändringar hos barn, men de långsamma vågorna med högre amplitud uppträdde tidigare hos barnen. De kom tio till tjugo sekunder tidigare. Och vågorna som uppträdde hos barnen var lägre. 1,0 –2,5 Hz med en längre varaktighet och kortare intervall. Resultaten tyder på att mobiltelefoner kan ge en reversibel påverkan på den mänskliga hjärnan, då de orsakar onormalt långsamma EEG-vågor hos människor hos vakna personer.


22 Ökning av EEG gällande vissa frekvenser

Effects of electromagnetic field emitted by cellular phones on the EEG during a memory task Effekter från elektromagnetiska fält från mobiltelefoner på EEG under en minnesuppgift. Studien är publicerad i tidskriften Neuroreport i mars 2000. CM Krause, L Sillanmaki, M Koivisto, A Haggqvist, C Saarela, A Revonsuo, M Laine och H Hamalainen som arbetar vid Centre for Cognitive Neurosciense and Department of Psychology, University of Turku, Finland.

”Effekterna från elektromagnetiska fält utsända av mobiltelefoner på den händelserelaterade desynkroniseringen/ den händelseinriktade synkroniseringen hos 4-6 Hz, 6-8 Hz, 8-10 Hz och 10-12 Hz EEG-frekvensbanden studerades hos 16 normala personer som genomförde en hörselminnesuppgift. Alla personerna genomförde minnesuppgiften med och utan exponering för det digitala 902 MHz elektromagnetiska fältet i counterbalanced order. Exponeringen för det elektromagnetiska fältet ökade endast styrkan signifikant hos EEG i 8-10 Hz bandet. Icke desto mindre så orsakade närvaron av det elektromagnetiska fältet händelserelaterade desynkroniseringssvar och händelseinriktade synkroniseringssvar hos alla studerade frekvensband som en funktion av tid och minnesundersökning. Vårt resultat antyder att exponeringen för elektromagnetiska fält inte förändrar vilo-EEG bedömt oberoende av andra ting, men förändrar hjärnsvaren signifikant under en minnesuppgift


23 EEG-påverkan i vissa intervaller av alfabandet

Is the brain influenced by a phone call? An EEG study of resting wakefulnessPå svenska: Påverkas hjärnan av ett telefonsamtal? En EEG-studie gällande vilande vakenhet. Vi registrerade EEG från 20 friska människor för att undersöka effekterna från elektromagnetiska fält på EEG´ts vakenaktivitet och den tillfälliga utvecklingen. Människorna delades slumpvis in i två grupper och utsattes i ett dubbelblind tillstånd för en typisk mobiltelefonsignal (902,40 MHz modulerad vid 217 Hz, med en genomsnittlig effekt av 0,25 W efter eller under EEG-registreringstillfället. Resultatet visar att under verklig exponering jämfört med exponering för bakgrundsvärden och shamförhållanden påverkades EEG´ts spektralpower i vissa fack i Alfa-bandet. Effekten var större när det elektromagnetiska fältet var närvarande under EEG registreringen än före denna. Aktuella data ger ytterligare stöd för idéen att pulsmodulerade högfrekventa elektromagnetiska fält kan påverka normal hjärnfunktion även om det inte kan dras några slutsatser om möjliga hälsoeffekter

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Susanna Råberg - 18 december 2014 18:03

http://www.mobiltelefoninsskadeverkningar.n.nu/

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 18:00

Mobiltelefonins skadeverkningar Människor som i laboratorieförhållanden utsätts för radiofrekventa elektromagnetiska fält uppvisar samma symptom som människor som exponerats i sitt verkliga liv. Laboratorieförsök visar bland annat skadade celler oc...

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:59

24  Djupare sömn  Pulsed high-frequency elctromagnetic field affects human sleep and sleep electroencephalogram. Pulserande högfrekvent elektromagnetiskt fält påverkar människors sömn och sömnelektroencephalogram. Artikeln är publicerad i...

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:58

39 Studie vid universitetet i Alexandria. Uppgifter om mobiltelefonanvändare och deras medicinska historik, mönstret gällande mobiltelefonanvändningen och möjliga fysiskt skadliga hälsouttryck sammanknutna med mobiltelefonanvändning samlades in...

Av Susanna Råberg - 15 december 2014 17:54

53 Hämmande av energimetabolismen   GSM mobile phone suppresses brain glucose metabolism. GSM –telefon undertrycker hjärnglukosmetabolism. Artikeln är publicerad i Journal of Cerebral Blood Flow Metabolism i September 2011. MS Kwon,...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<<
December 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards